UX-suunnittelu ja passiivinäytöt

Mikä oikeastaan on käyttöliittymä? Jos mietitään käyttöliittymiä, usein tulee mieleen esimerkiksi sovellukset ja käyttöjärjestelmät. Kuitenkin, loppujen lopuksi jopa ovi on käyttöliittymä ja sen käyttöliittymää tulee miettiä siltä kannalta, että oven avaajan pitäisi pystyä avaamaan ovi intuitiivisesti - näin ei kuitenkaan aina tapahdu.

Käyttöliittymäsuunnittelu eli UX-design (User Experience design) termiä voidaan käyttää yhtä hyvin myös passiivinäyttöjen kohdalla, vaikka usein se mielletään interaktiivisten käyttöliittymien terminologiana. Käyttäjät kokevat aina erilaisia käyttäjäkokemuksia, oli kyseessä sitten interaktiivinen tai passiivinen infonäyttö. Passiivista ulkoasua suunniteltaessa eri osa-alueisiin on vain kiinnitettävä hieman eri tavalla huomiota.

Praecomilla toimimme vahvasti infonäyttöjen parissa. Tässä artikkelissa UX suunnittelua käsitellään passiivisten näyttölaitteiden näkökulmasta.

Suurin osa etenkin videomateriaaleista tuotetaan tänäkin päivänä kuvasuhteeseen 16:9.

16:9 kuvasuhdetta onkin hyvä pitää ohjenuorana ulkoasua suunniteltaessa. Mikäli visuaalinen ilme kuitenkin vaatii eri kuvasuhteen kuvia, ei tähän kuvasuhteeseen saa kuitenkaan lukkiutua.

Näytöillä näytettävän sisällön tarvitsee olla myös tarpeeksi laadukasta, jotta näyttölaitteen tarkkuudesta saadaan kaikki hyöty irti. Kuvan resoluution olisi hyvä olla mielellään yhtä suuri tai suurempi kuin tälle määritetty alue. Kuvia voidaan aina lähtökohtaisesti pienentää, mutta kuvan suurentaminen huonontaa aina kuvan laatua.

Ulkoasu on muutenkin syytä pitää selkeänä ja ytimekkäänä, koska kyseessä on vilkaisumedia. Sisällöissä on hyvä käyttää riittävää kontrastia ja tekstin koko tulee suhteuttaa katseluetäisyyteen. Tummien filttereiden käyttäminen kuvien päällä on myös oiva tapa selkeyttää kuvan ja tekstin välistä suhdetta.

Näkymä Teknologiakeskus Pripolin opastenäytöstä.

Näytön layouttiin on erityisen tärkeää panostaa erityisesti silloin, kun kyseessä on opastuslaite. Opastusnäkymän pitää olla käyttäjän näkökulmasta katsottuna selkeä ja helposti ymmärrettävä.

Muuten hyvä toteutus voidaan pilata vajavaisesti suunnitellulla sisällöllä.

 

Toni Thoménius

Tonilla on monen vuoden kokemus graafisesta suunnittelusta sekä erilaisten käyttöliittymien suunnittelusta ja  toteuttamisesta. 

 
Edellinen
Edellinen

Digitaalisten näyttöpintojen vaikutus ostopäätöksiin

Seuraava
Seuraava

Praecom valittiin Ciscon vuoden 2020 Collaboration -kumppaniksi