Digitaalisten näyttöpintojen vaikutus ostopäätöksiin

Monikanavainen markkinointi on tehokas keino tavoittaa haluamansa kohderyhmää laajemmin, useammin ja ostopolun eri vaiheissa. Tänä päivänä on lukuisia eri kanavia, missä voi mainostaa: on hakukoneita, somekanavia, verkkosivuja, printtiä, tv:tä, suoratoistopalveluita ja vaikka kuinka paljon muita kanavia. Kaikissa kanavissa ei ole järkevää olla ja siksi pitää valita itselleen ne sopivimmat kanavat, missä omat potentiaaliset asiakkaat liikkuvat. Kannattaa siis miettiä ketä haluat tavoittaa ja missä eri vaiheissa heidän ostopolkua?

Asiakkaan ostopolku ei kuitenkaan ole usein kovin yksinkertainen, joten vaikuttamista tarvitaan myös lähellä ostopäätöksen tekemistä. Lopullinen osto tehdään aina joko verkossa tai fyysisessä kaupassa, joten viimeistään siellä vaikuttaminen on kriittistä.

Verkkokaupassa voi ohjata asiakkaan ostopäätöstä tarjousbannereilla, pop-up tarjousikkunoilla, ”sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä tuotteet” osioilla sekä monella muulla tapaa. Myös remarketing on oleellinen tapa saada kauppa maaliin verkossa.

Tässä blogissa fokusoidumme kivijalkakauppaan ja vaikuttamiseen lähellä ostopäätöstä.

Millaista tutkimustietoa on saatavilla kivijalan ostopäätöksistä?

Luotettavaa tutkimustietoa kivijalassa tehtäviin ostopäätöksiin on niukasti saatavilla. Yleisenä totuutena näyttöviestinnän alalla käytetään "yli 70% ostopäätöksistä tehdään vasta kivijalassa". Luvun luotettavuus on kuitenkin kyseenalainen, sillä osa tutkimustuloksista viittaa ostoksiin, joita on jollain tasolla jo mietitty ennen kauppaan tuloa, jolloin ei voida puhua impulsiivisista hankinnoista.

Forbes kuitenkin tarjoaa Pragma Consultingin tutkimustietoa, jossa tutkittiin 2000 brittikuluttajan käyttäytymistä. Tutkimuksen mukaan 84 % kuluttajista haluaa tutustua tuotteisiin onlinessa ennen ostopäätöksen tekemistä, mutta 53 % haluaa tehdä lopullisen päätöksen kaupassa. Tämä asettaa painetta myös myyjien onnistumiseen, koska kuluttaja on valtaistunut tiedolla, jonka on saanut verkosta.

Liikkeissä ja kaupoissa halutaan saada aikaan ostopäätöksiä, jotka mielellään ohjaisivat kalliimpien ja parempikatteisten tuotteiden valintaan. Tutkimuksen mukaan ostokokemusta arvostavat kuluttajat ostavat mieluiten kivijalasta ja ovat alttiimpia vaikuttamiselle, he tekevät impulsiivisia ostopäätöksiä 10 % todennäköisemmin kuin muut kuluttajat. Ostokokemusta arvostavat ostajat ovatkin erittäin oleellinen kohderyhmä kivijalkakaupoille. Siksi tämä on se hetki, jolloin sinun tulee vaikuttaa asiakkaan lopulliseen ostopäätökseen.

CafeIlMondo_Karisma_asiakasviestinta_01 (1).jpg

Miten kivijalkakaupoissa saadaan aikaan tietoisuutta ja kiinnostusta sekä vaikutetaan ostopäätöksiin?

Usein kaupoissa näkee tarjouslappuja sekä julisteita, millä pyritään ohjaamaan asiakkaan ostopäätöstä liiketilojen sisä- ja ulkopuolella. Näiden laittoon ja päivittämiseen kuluu paljon työaikaa, joten edistyksellisimmissä kaupoissa on jo otettu käyttöön digitaalisia näyttöpintoja. Digitaalisella mainosnäytöllä voidaan esitellä tarjouksia, hintoja, tuotetietoja, tuotedemoja, kampanjoita ja vaikka mitä muuta. Näiden avulla kampanjoiden jalkauttaminen valtakunnallisella tasolla sujuu helposti, mutta silti myös paikallisuudelle on tilaa.

Liikepaikkojen kuluttajaprofiilit voivat olla hyvinkin erilaisia. Kärjistäen lapsiperheet liikkuvat eniten automarketeissa, kun taas nuoret viettävät aikaa kauppakeskuksissa. Näyttöjen sisällönhallinta mahdollistaa sen, että myös liikekohtaisia kampanjoita pystytään jalkauttamaan ketterästi esimerkiksi liikkeiden erilaiset kuluttajaprofiilit huomioiden. Kuluttajaprofiilien huomiointi toki vaatii, että kyseisen kauppakeskuksen, kaupunkikeskustan, automarketin tai muun kaupallisen ympäristön kuluttajaprofiileja on tutkittu.

Mainosnäytöillä voidaan esitellä asioita staattisena tai liikkuvana kuvan eli videon muodossa. On kuitenkin selvää, että liikkuva kuva luo ylivertaisesti enemmän huomionarvoa, joten miksi et käyttäisi digitaalisia näyttöpintoja kaupassasi? Käytännön kannalta kaiken a ja o on suunnitella viestinnän malli, jossa esimerkiksi liikepaikkavastaava pystyy tuottamaan valmiiden elementtien avulla myös paikallisia sisältöjä valtakunnallisten kampanjoiden oheen.

SOL_Pesulapalvelut_Asiakasviestinta_01.jpg
 
Edellinen
Edellinen

Teknologia näyttöviestinnän takana

Seuraava
Seuraava

UX-suunnittelu ja passiivinäytöt