ValikkoValikko
Avek Esitysratkaisut

Case Kuopion museo

Kuopion museon uudisrakennus avasi ovensa 15.6.2021. Rakennus nousi vanhan museorakennuksen ja pääkirjaston väliin. Yhdessä rakennukset muodostavat Kantin, tiedon ja tarinoiden korttelin. Avek Esitysratkaisut oli mukana luomassa valtakunnallisestikin vertailtuna mittavan hankkeen AV-teknisiä ratkaisuja.

Uudisrakennuksessa on museon vaihtuvien näyttelyiden tila, työpajatilat, museokauppa, kahvila sekä kokoustilat. Tiloihin tarvittiin siis monenlaista AV-tekniikkaa. Oman, mielenkiintoisen haasteensa loi avajaisnäyttely L3DNARDO DA VINCI, joka yhdistelee lisättyä todellisuutta, hologrammeja ja immersiivistä tarinankerrontaa.

- Meidän olisi ollut mahdollista vuokrata kaikki tarvittava tekniikka myös näyttelyn italialaisen tuottajan kautta, mutta päätimme hankkia tarvittavat tehokkaat videoprojektorit omaksi. Näin pystymme myös jatkossa hyödyntämään tekniikan luomia mahdollisuuksia. Niin itse rakennettujen kuin muualta hankittujen vaihtuvien näyttelyiden rakentamiseen on siis meillä hyvät valmiudet myös tulevaisuudessa, ATK-suunnittelija Jukka Tuononen Kuopion museosta kertoo.

Päätös tekniikan hankkimisesta oli lopulta helppo, sillä laitteilla on viiden vuoden takuu, eikä projektoreiden lamppuja tarvitse vaihtaa. Myös se seikka, että toimittajana on paikallinen toimija, ja tuki näin tarvittaessa lähellä, helpotti päätöksentekoa, vaikkei varsinainen päätöksentekokriteeri ollutkaan.

Tekniikka luo tilaan uusia mahdollisuuksia

Moderni tekniikka tuo museokäynnin kerralla 2020-luvulle. Esimerkiksi vaihtuvan näyttelyn alussa museokävijät vastaanottaa kolmiulotteinen hologrammi-Leonardo. Immersiiviseen tilaan saadaan projektorien avulla luotua huoneen kaikille pinnoille kuvapinta, joka tempaa mukaansa.

- Immersiivisessä tilassa pystyimme projektorien asettelulla hyödyntämään tilan täysimääräisesti. Tekniikka auttaa siinä, missä tila loppuu.

Myös muualla museossa on hyödynnetty AV-tekniikan luomia mahdollisuuksia. Heti tuloaulassa kävijöitä vastassa on infonäyttöjen lisäksi näyttävä ja kookas led-seinä.

- Näyttöjen ja led-seinän tietojärjestelmät ovat yhteydessä kaupungin järjestelmiin, ja lisäksi pystymme syöttämään sisältöä myös täältä paikallisesti. Näin voimme syöttää seinälle vaikkapa tervetulotoivotuksen museovierailulle tulevalle ryhmälle, Tuononen kuvaa.

LED-seinälle on löytynyt myös muita käyttötarkoituksia. Kaupungin päättäjät ovat esimerkiksi jo tehneet suuren kuvapinnan edessä livestriimauksia.

Koska kyseessä on julkinen tila, on aina olemassa mahdollisuus, että näyttöön tulee vaurioita. Seinä on koottu paloista, joten vaurioituneen kohdan vaihtaminen on nopeaa ja helppoa, eikä edellytä koko seinän uusimista.

Avek on toimittanut museon monitoimitilaan, neuvotteluhuoneisiin sekä toimistotiloihin myös projektoreita ja videotykkejä, Genelecin äänentoistoa sekä interaktiivisia valkotauluja. Näissä hankinnoissa tilojen muunneltavuus eri käyttötarkoituksia varten oli tärkeää. Esimerkiksi interaktiiviset näytöt ovat pyörillä liikuteltavissa eri tiloihin.

Hankinnat tehdään tulevaa silmällä pitäen

Jukka Tuononen antaa kiitosta Avekin asiantuntemukselle hankintojen suunnittelun ja toteutuksen aikana.

- Jouni Tirkkonen oli mukana suunnittelutyössä jo varsin varhaisesta vaiheesta alkaen. Meillä oli jo valmiiksi olemassa ajatuksia siitä, mitä tarvitaan, mutta Avek toi mukanaan ajantasaisen tietotaidon siitä, mitä on saatavilla, mikä on järkevää toteuttaa ja mikä on eri ratkaisujen hintataso. Julkisia hankintoja tehdessä ostoksia ei tehdä tätä hetkeä varten, vaan katse pitää olla tulevaisuudessa. Nyt tehtyjen hankintojen täytyy olla toimintavarmoja ja ajanmukaisia myös muutaman vuoden päästä.

Tirkkonen kertoo, että projekti oli mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen toteutettava myös Avekille. Esimerkiksi vaihtuvan näyttelyn projisointien luomat vaatimukset asettivat omat haasteensa käytettävälle tekniikalle.

- Aina kun on kyse julkisesta isosta tilasta ja suurista kävijämääristä, on vaatimukset niin laitteiden kuin niiden asennustenkin suhteen korkeat. Hyvät suhteet toimittajiimme auttoivat siinä, että pystyimme rakentamaan asiakkaalle mahdollisimman toimivan ja laadukkaan ratkaisun, hän kertoo.

Myös Tuononen kokee, että Avekilla toteutusta suunniteltiin nimenomaan asiakkaan lähtökohdista ja tarpeista käsin. Kiitosta saa myös työlle omistautuminen ja hyvä informaationkulku. Asennukset sujuivat, ja aikatauluissa pysyttiin hyvin, mutta jos esimerkiksi toimitusaikatauluihin tuli muutoksia, tuli tieto siitä museolle nopeasti.

Näyttelyratkaisut synnyttävät mielenkiintoa

Kesäkuussa avautunut uudisrakennus ja näyttely ovat nyt avoinna yleisölle ja paikallisten museokävijöiden lisäksi myös matkailijoita odotetaan sankoin joukoin museovierailulle Kuopioon. L3DNARDO DA VINCI -näyttely onkin herättänyt jo kiinnostusta. Kuopion museon tavoite on olla niin tänä kesänä kuin tulevaisuudessa valtakunnallisesti kiinnostava ja kiinnostusta herättävä käyntikohde.

On selvää, että teknisillä ratkaisuilla on tässä keskeinen rooli. Luotettavan toimijan kanssa tehty toteutus mahdollistaa mielenkiintoiset ja elämykselliset museovierailut myös jatkossa.
 

Takaisin edelliselle sivulle