ValikkoValikko
Avek Esitysratkaisut

KYS Sädehoito

Äänentoistojärjestelmän toteuttaminen sairaalaoloihin vaatii ammattitaitoa, koska tulee huomioida monia tekijöitä.

Kuopion Yliopiston Sairaalan sädehoitoyksikkö uusi sädehoitotilan. Uudessa tilassa on Cyber Knife sädehoitolaite, mikä on ainoa pohjoismaissa. Se tuo merkittäviä etuja sädehoitoon. Sillä pystytään antamaan huomattavasti isompia sädetysmääriä, koska sädehoito voidaan kohdistaa 0,3mm tarkkuudella, vaikka ihmisen hengittäessä liike on väistämätön. Sädehoitokertojen määrä saadaan pienennettyä 38 kerrasta 5 kertaan. Lisäksi joitain leikkauksia voidaan välttää kohdistettavuuden ansiosta.

Potilaille iloa musiikista

Sädehoitotilan uusiminen ei jäänyt ainoastaan Cyber Knifiin. Potilaalle haluttiin rakentaa tilanteeseen nähden mahdollisimman hyvät olot. Sisustuksesta tehtiin rauhallinen ja viihtyisä. Uuden sädehoitolaitteen myötä sädehoitokerran pituus kasvoi tunnin mittaiseksi. Avekilta kysyttiin ensin äänentoisto järjestelmää, jossa potilas ja henkilökunta voi keskustella keskenään eri tiloista käsin.

Avek tarjosi puheyhteyden lisäksi potilaille tärkeän mahdollisuuden kuunnella musiikkia, radio-ohjelmaa tai äänikirjoja hoidon aikana. Potilaat voivat tuoda mukanaan omaa lempimusiikkiaan omista kännyköistään, mp3-soittimista, levyistään tai vaikka muistitikulta tai –kortilta. Sairaalafyysikko Jan-Erik Palmgren sanoo, että melkein kaikki haluavat kuunnella musiikkia tai puhetta hoidon aikana. Varsinkin nuorille se on tärkeää.

Erityishaasteista selvitään ammattitaidolla

Äänentoistojärjestelmän toteuttaminen tällaisiin oloihin vaatii ammattitaitoa, koska tulee huomioida mm. säteilyturvakeskuksen vaatimukset. Erityistä äänijärjestelmää tarvitaan puhejärjestelmän toimintojen ohjelmoimiseksi toimimaan tietyllä tavalla. Nykyisessä järjestelmässä potilas voi puhua henkilökunnalle normaalisti musiikin ollessa päällä.  Henkilökunnan puhuessa potilaalle musiikki vaimenee. Potilas voi kertoa esim. haluavansa musiikkia kovemmalle tai kertoa mahdollisesta pahoinvoinnistaan.

Säteily on pitänyt huomioida myös kaiuttimien suojaamisessa. Lisäksi käytettiin haulikkomikrofonia ja äänentoistojärjestelmää, joilla saatiin eliminoitua äänen hälyäänet ja kiertäminen kaiuttimien ja mikrofonin läheisestä sijoittamisesta riippumatta. Henkilökunnalle äänijärjestelmä on tehty helpoksi. Henkilökunta säätää järjestelmää yhdestä kosketuspaneelista.

Kokemukset ovat olleet sairaalafyysikko Jan-Erik Palmgrenin mielestä positiivisia, ongelmia ei ole ollut ja laitteiden käyttö on ollut yksinkertaista. Erityisen tyytyväisiä voidaan olla siihen, että potilailla on nyt tilojen puolesta huomattavasti paremmat oltavat kuin ennen.

Takaisin edelliselle sivulle